Поморие

Курортът Поморие предлага благоприятни природни, климатични и балнеоложки дадености за развитие и съчетаване на морския  и  рекреативен туризъм .

Градът е отлично разположен на Черноморското крайбрежие – само на 8 км от летище Бургас, на 20 км от град Бургас и на 19 км от туристически комплекс “Слънчев бряг” и старинния град Несебър.

Изразителното местоположение на град Поморие е ландшафтен мотив не само за Бургаския залив, но и един от акцентите по целия Черноморски бряг.
Плажната ивица се слива с улица “Крайбрежна”.  Хотел “Поморие” и летния театър са построени на крайморските скали и са надвесени над морето , крайбрежната алея е по линията на морския прибой. Морето участва визуално в пешеходната зона и постройките по булевард “Яворов”.

Влиянието на морето определя климатичните условия на курорта. Те се характеризират с мека зима, дълга и топла есен. Лятото е умерено горещо , което позволява по – дълъг престой на плажа , а характерния морски бриз сутрин и вечер прави летните горещини по- поносими.

Относителната влажност в Поморие е 79%. При Поморийското езеро тя добре се съчетава с мекия климат .  Използвайки лечебните свойства на прочутата поморийска кал градът отдавна се е превърнал в предпочитана дестинация в България и Европа.
Температурата на морската вода е умерена. Средната температура от май до септември е около 21C. Водата е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.
Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно.
Разчитайки на тези природни дадености Поморие все повече се оформя като модерен курортен център. Обновяването на курортно – туристическата инфраструктура на града, изграждането на нови кокетни къщи и заведения за хранене дава самочувствие на жителите му и увереност, че туризмът и занапред ще бъде най – развиващият се отрасъл.

Comments are closed.